fbpx
 

Vaasalle kuuluu laajan päivystyksen sairaala

Vaasalle kuuluu laajan päivystyksen sairaala

✅Seinäjoen ja Vaasan sairaaloille laaja päivystys 12+1

✅EI uusia maakuntahallintoja ja kolmatta verottajaa

✅Soteuudistus maaliin vahvojen kuntien mallilla

Muutama viikko sitten saimme lukea dramaattisia otsikoita hallituksen kaatumisesta. Tähän episodiin liittyen olen tyytyväinen maakuntauudistuksen kaatumiseen pelkästään jo verotuksellisesta näkokulmasta. Nykyisellään voidaan pelkistetysti sanoa Suomessa olevan kaksi verottajaa: kunta ja valtio. Kolmannen vero-oikeudellisen hallintoelimen, eli maakunnan astuessa toimintaan johtaa tilanne väistämättä pitkällä tähtäimellä veroasteen kohoamiseen. Kun ottajia on kahden sijaan kolme, on suuri riski että kansalaisilta verotettava kokonaisosuus kasvaa aiempaa suuremmaksi. Näin ei saa päästä tapahtumaan, unohdetaan maakuntauudistus.

Soteuudistus tulee nyt hoitaa päätökseen vahvojen kuntien ja kuntayhtymien kautta. Vahvoja kuntia alueellamme ovat esimerkiksi Vaasa ja Seinäjoki. Kuntayhtymämalli sopii hyvin esimerkiksi härmän seudulle. Palveluiden tulee olla jatkossa läheltä ja helposti saatavilla kaikenikäisille riittävän nopealla aikataululla. Pitkät jonot hoidon saatavuudessa tulee pystyä purkamaan. Soteuudistuksessa ihminen tulee nostaa keskiöön hallintojen sijaan.

Puhuttaessa ns. keskitysasetuksesta, on päivänselvää että Vaasan tulee sisältyä laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Olen keskustellut aiheesta myös useiden eteläpohjalaisten vaikuttajien kanssa ja tukea löytyy. Muistetaan, että myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti jo aiemmin kannattavansa kahden laajan päivystyksen sairaalan mallia pohjalaismaakuntien alueelle. Nyt tarvitaan vahvoja sillanrakentajia, jotta tämä asia saadaan maaliin. Seuraavalla hallituskaudella tämän asian tullessa käsittelyyn, olen valmis puolustamaan Vaasan keskussairaalaa järkähtämättä.

Tommi Mäki, eduskuntavaaliehdokas KOK Pohjanmaan Kokoomus, hallituksen jäsen Yrittäjä, kaupunginvaltuutettu, Vaasa