fbpx
 

CV ja Tarina

Tommi Mäen taustaa ja historiikkia

Haluan kertoa sinulle tarinani.

Olen 30- vuotias yrittäjä, järjestövaikuttaja ja toiminnan mies Pohjanmaalta. Tällä hetkellä työskentelen osakkaana lukuisissa eri toimialojen yrityksissä. Näihin lukeutuvat mm. valtakunnallisesti toimiva tapahtumatuotanto- ja managerointialan yritys, ravintola-alan yritys, kiinteistöyhtiö, maahantuontialan yritys sekä huoltoasematoimintaa harjoittava yritys. Toimenkuvaani kuuluu mm. yritysten kehittäminen sekä johto, brändäys ja markkinointi sekä hallitustoiminta.

 

Vaikuttajana, järjestötoimijana, yrittäjänä ja runsaasti vapaaehtoistyötä tehneenä Olen etuoikeutettu että olen saanut tutustua kotikaupungissani Vaasassa, sekä muilla pohjalaisalueilla erilaisiin ihmisiin. Nämä kohtaamiset ovat toimineet suurena innostajana sille aluekehittämiselle, jota olemme tiimini kanssa vuosien mittaan tehneet. Keskiössä ovat olleet lukuisat uudet ja modernit palvelut, sekä työ useissa koulutuksen, yrittäjyyden ja liikunnan olosuhteita edistävissä yhdistyksissä. Olen aina halunnut kuunnella kansaa tarkasti ja kehittää ihmisten ajatusten pohjalta omaa toimintaani ja omia mielipiteitäni. Kentän ääni on ollut minulle aina se tärkein ääni. Ihmisten kuunteleminen on ollut minulle aina tärkeää.

 

Matka kokoomuslaisena politiikkaa tehden on ollut pitkä ja antoisa. Tuo matka on kestänyt jo yli 15 vuotta ja olen saanut matkan varrella työskennellä lukuisten upeiden ihmisten kanssa eri tasolla, paikallistasolla, piiritasolla kuin valtakunnan tasollakin. Matkalla olen toiminut myös lukuisissa järjestöissä, joille antamani panos on ollut puuhtaasti vapaaehtoistyötä. Näistä mainittavimpina mm. Vaasan Yrittäjät, Ilmajoen Salibandy Ry, Koskenkorvan Urheilijat RY, Vaasan Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK RY, Vaasan Tradenomiopiskelijat, Ilmajoen Nuorisovaltuusto, Nuorisovaltuustojen liiton Pohjanmaan piiri, Ilmajoen elävän musiikin yhdistys,  Rannikko-Pohjanmaan yrittäjät sekä lukuisia muita upeita järjestöjä.

 

Lähitulevaisuuden suurimpia haasteitamme ovat energiakrisiin ja talouskriisin selättäminen, kansallinen turvallisuuspolitiikka ja inflaation vaikutus kansalaisten ja yritysten arkeen.

 

Tulevat vuodet tarvitsevat eteenpäin katsovaa ja innovatiivista otetta sekä positiivista asennetta. Paremmat ajat ovat edessä. Olen valmis uuden sukupolven kansanedustajana antamaan vuosien varrella keräämäni tietotaidon ja käytännön osaamiseni siihen hetkeen, jossa alamme yhdessä rakentaa nykyisille ja tuleville sukupolville parhaat edellytykset asua, työskennellä, kouluttautua ja harrastaa.

 

Erilaisten ihmisten äänen kuuluviin saattaminen on ollut minulle vuosien varrella tärkeää eri luottamustehtävissä. Arvostan ääntäsi ja luottamustasi. Olen valmis työskentelemään samalla sisulla jatkossakin koko seutumme puolesta. Otetaan yhdessä koko Suomelle ja Euroopalle oikea suunta. Nyt on oikea aika.

Jo yläkoulu- ja lukioikäisenä 14-17 -vuotiaana toimin aktiivisesti nuorisovaltuustotoiminnassa tuoden nuorison ääntä päätöksentekoon. Pääsin lukuisissa projekteissa kehittämään nuorten olosuhteita, merkittävimpinä saavutuksinamme yhteisen tiimityön kautta vuosien työn tuloksena rakennettiin mm. pitkään toivottu Nuorisotalo Ilmajoelle koulukeskuksen viereen. Samoihin aikoihin liityin Kokoomukseen ja aloitin paikallistoiminnassa Ilmajoella.

 

Nuorten sekä nuorten aikuisten asioiden kehittäminen oli vuosien ajan tärkeimpiä tehtäviäni ja sain kunnian toimia lukuisissa projekteissa. Rakensimme yhteistyötä koko maakunnan tasolla. Toimin aikanaan myös ensimmäisessä Nuorisovaltuustojen liiton Pohjanmaan piirin hallituksessa varapuheenjohtajana ja perustajajäsenenä. Viisi vuotta sitten toimin Kokoomuksen yhden merkittävimmän alajärjestön, Kokoomusnuorten ylintä toimeenpanovaltaa käyttävässä liittohallituksessa. Etenkin tuo vuosi antoi paljon. Tuona aikana verkostoiduin vahvasti puolueemme toimijoihin eri asteilla ja lukuisat kansanedustajat sekä ministerit tulivat tutuiksi. Verkostot ovat ensiarvoisen tärkeitä kansanedustajan työssä.

 

Ilmajoella toimin nuoriso- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtajana vuodet 2013- 2016. Tuona aikana pidin erityisen tärkeänä lähiliikuntapaikkojen kunnostusta.

Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksessa, vuonna 2017 piirin varapuheenjohtajana.

Vuonna 2017 nousin Vaasan kaupunginvaltuustoon nuorimpana edustajana. Tavoitteekseni asetin 300-400 ääntä ja tulos oli tarkistuslaskennan jälkeen 372. Tuloksen myötä sain Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtajan paikan. Tehtävä on ollut jo tähän saakka mieluisa, sillä tunnen kattavasti molempien sektoreiden tarpeet ja toimijat Vaasan seudulla ja pystyn kehittämään toimintaa tiedon pohjalta.

 

 

Keväällä 2019 olin ehdolla Vaasan vaalipiiristä kansaneudstajaksi Kokoomuksen listalla. Sain vaaleissa 2459 ääntä, mikä riitti toisen varakansanedustajan paikkaan. Keräsin keskuskaupungeissamme, sekä Vaasassa että Seinäjoella Kokoomuksen ehdokkaista toiseksi eniten ääniä.

 

 

Tavoittelin kuntavaaleissa 2021 Vaasassa 600 vaasalaisen luottamusta ja ääntä.

 

Sain kuntavaaleissa tarkistuslaskennan jälkeen 1114 kansalaisen luottamuksen, mikä oli toiseksi eniten kaikista ehdokkaista Vaasassa ja eniten Kokoomuslaisista. Äänimäärä on saamani tiedon mukaan myös kokoomuslaisten ehdokkaiden kaikkien aikojen suurin kuntavaaleissa Vaasassa, suurkiitos äänestäjilleni! Toimin kuntavaalien tuloksen pohjalta Vaasan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana osallistuen aktiivisesti puhe- ja läsnöolo-oikeudella mm. Kaupunginhallituksen kokouksiin. Johdan myös valtuuston työskentelyä puheenjohtajan estyessä valtuuston kokouksien sekä erilaisten seminaarien osalta.

 

 

Aluevaaleissa tammikuussa 2022 sain kansalta vahvan luottamuksen toimia historian ensimmäisessä Pohjanmaan aluevaltuustossa 629 äänellä.

 

Eduskuntavaaleissa 2023 tavoittelen yli 5000 äänestäjän luottamusta yli maakuntarajojen ja kansanedustajan paikkaa Vaasan vaalipiirissä.

Nykyiset luottamustehtävät

-Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Vaasa 2021-

-Kaupunginvaltuutettu, Vaasa 2017-

-Hyvinvointialuevaltuutettu, Pohjanmaa 2023-

Aiempia luottamustehtäviä

-Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät, varapuheenjohtaja 2021-2022

-Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja, Vaasa 2017-2021

-Pohjanmaan liiton kulttuuritalutakunnan varapuheenjohtaja 2019-2021

-Vaasan Yrittäjät hallituksen jäsen 2017-2020

-Pohjanmaan Kokoomus hallituksen jäsen 2013-2020

– Koskenkorvan Urheilijat superpesisjaoston varapuheenjohtaja 2017-2020

-Vaasan Kokoomus hallituksen jäsen 2017-2020

-Palosaaren Yrityskeskus Oy, hallituksen jäsen 2019-2020

-ISB Ilmajoen Salibandy RY puheenjohtaja 2013-2017
-SYT -Suomen yrittäjien työttömyyskassan hallitus varajäsen 2017 – 2018
-Pohjanmaan Kokoomus varapuheenjohtaja 2017

-Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen 2016
-Pohjanmaan Kokoomusnuorten hallituksen jäsen 2013-2017
-Pohjanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2015-2016

-Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajiston PJ 2014
-Vaasan tradenomiopiskelijoiden varapuheenjohtaja 2014
-Vaasan ammattikorkeakoulun osakeyhtiön hallituksen jäsen 2013-2016

-Ilmajoen nuoriso- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja 2013-2016
-Kurikan Jäähalli OY hallituksen jäsen 2013-2018

-Pohjanmaan Kokoomusnuorten hallituksen jäsen 2013-2014

-Reserviupseerikoulun oppilaskunnan hallituksen jäsen kurssi 239 (2011-2012)
-Pohjanmaan Kokoomusnuorten hallituksen jäsen 2013-2014
-Kauhavan lentosotakoulun varusmiestoimikunnan sihteeri 2011-2012

-Nuorisovaltuustojen liiton Väli-Suomen piirihallituksen taloudenhoitaja 2010
-Nuorisovaltuustojen liiton Väli-Suomen piirihallituksen varapuheenjohtaja 2011

 

-Jaakko Ilkan koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja 2007-2008
-Ilmajoen lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja 2009-2010
-Ilmajoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja 2010-2012

 

Työelämä ja yrittäjyys

Olen jo varhaisessa vaiheessa saanut ensikosketuksen yritysmaailmaan. Ensimmäisiä yrittäjyyteen opettaneita asioita oli, kun jo 15 -vuotiaana olin luomassa ensimmäisten joukossa Suomeen mopoautomarkkinoita. Innostuin tästä täysin uudesta laitteesta ja rupesin selvittämään mistä niitä saa, ala oli täysin uusi Suomessa tuolloin. Aloitinkin mopoautojen maahantuonnin Euroopasta, tehden sitä lukioaikanani. Toin maahan ja myin lukion ohessa 15-18 vuotiaana kaiken kaikkiaan n. 400 mopoautoa. Samaan aikaan myös varaosien kysyntä räjähti ja tein ensimmäisinä Suomessa verkkokaupan, jossa kaikki varaosat olivat kattavasti saatavilla. Vastasin itse koko osto- ja myyntiprosessista. Liikevaihto on ollut parhaimmillaan vuosittain miljoonan euron luokkaa. Nykyisin toimin perheyrityksessämme Jari Mäki OY:ssä myynti- ja ostopäällikkönä vastaten mm. ostopuolella tavarantoimittajien kanssa tehtävistä sopimuksista sekä myyntipuolella yritysasiakkaista ja uusasiakashankinnasta.


Eri järjestöissä nuoruusvuosinani toimiessani kiinnostuin kovasti tapahtumien järjestämisestä. Olen myös pitänyt organisoinnista ja kokonaisuuksien hallinnasta. Vuonna 2013 perustin ensimmäisen festivaalin 21 vuotiaana yhdessä yhtiökumppaneideni kanssa. Sittemmin olemme niin yritysostoin kuin uutta luomalla rakentaneet lukuisia festivaaleja Suomessa. Päätoimialueina Pohjanmaan ja Turun seutu. Vuonna 2019 kaikissa tapahtumissamme vieraili n. 120 000 henkeä. Tunnetuimpia brändejämme ovat Seinäjoen Solar Sound Festival, Vaasa Festival, Kokkolan Viinijuhlat,  Turun Aura Fest, Espoon Viinijuhlat, Kainuun Musiikkijuhlat, Hanko Sommarfest, Raasepori Festival sekä Vaasan Polar Sound Festival. Lisäksi perustimme yhtiökumppaneideni kanssa Vaasaan uudenlaisen suuren viihdeterassin, Sisäsataman Terassin kesällä 2018.


Toimin perustamassani ohjelma- ja managerointiyrityksessä toimitusjohtajana. Pyrimme jatkuvasti kehittämään ja luomaan uusia tapahtumakonsepteja toiminta-alueellemme.

Nykyisin toimin lisäksi brändivastaavana ja osakkaana huoltoasemaliiketoimintaan keskittyvässä yrityksessä, sekä eri liikekiinteistöjä omistavassa ja hallinnoivassa kiinteistöyhtiössä.


Vuonna 2018 osallistuin Hjallis Harkimon luotsaamaan Suomen Diili -formaattiin, joka esitettiin MTV3- kanavalla syksyllä 2018. Kyseessä oli tv-ohjelmassa toteutettu työhaastattelu, jossa haettiin markkinointijohtajaa Esports- tapahtumia järjestävään yritykseen. Pääsin kilpailussa semifinaaliin.

Vuosina 2020-2022 kehitimme Vaasaan, Seinäjoelle ja Kokkolaan maailmalla suositun sähkpotkulautojen vuokrauspalvelun. Palvelu sai hienon vastaanoton ja sitä tullaan jatkamaan kaupungeissa jatkossakin työllistäen kymmeniä ihmisiä. Tuotamme palvelun yhdessä saksalaisen TIER- yrityksen kanssa. Poikkeusoloissa kesällä 2020 toteutimme useita onnistuneita suurtapahtumia. Organisaatiomme toteutti mm. Suomen kesän 2020 suurimman festivaalin, Vaasa Festivalin.


Kehitimme vuonna 2022 lukuisia uusia tapahtumakonsepteja valtakunnallisesti Suomessa keskittyen erityisesti 50 000 – 100 000 asukkaan maakuntakeskuksiin.


Vuonna 2022 ja 2023 olen mukana lukuisissa uusissa yritysten kehittämishankkeissa ja vetovoimahankkeissa, jotka kohdistuvat etenkin pohjalaismaakuntien alueille. Yhtenä meneillään olevista vetovoimaisuutta lisäävistä kärkihankkeistamme Pohjoismaiden suurin kelluva saunaravintola Saunaravintola Meri, joka rakentuu Vaasan sisäsatamaan kunnianosoituksena merenkurkun luonnon monimuotoisuudelle ja historialle. Kyseessä on seudun suurin matkailu- ja ravintola-alan investointi vuosiin.


Vuonna 2023 odotamme liikevaihdon nousevan yrityksissämme  yhteensä yli 20 miljoonan euron.

Koulutustaustani

Peruskouluni kävin synnyinseudullani Ilmajoella. 1.-6 luokan kävin pienessä Jouppilan kyläkoulussa Koskenkorvalla.  Yläkoulunani toimi Ilmajoen Jaakko Ilkan koulu, jossa kävin luoka 7.-9. Toimin useana vuotena mm. oppilaskunnan puheenjohtajana kehittäen opiskeluympäristöä. Yhtenä saavutuksenamme saimme hankittua mm. uusia ulkoliikunta- ja harrastuslaitteita tekä istumapenkkejä koulun ulkoalueille parantaaksemme välituntien viihtyvyyttä. Lukioajan vietin Ilmajoen Lukiossa, josta valmistuin abiturientiksi keväällä 2012 kirjoittamalla E:n paperit. E:n sain mm. Yhteiskuntaopista, äidinkielestä ja matematiikasta.

 

 

Matka vei armeijaan, Kauhavan Lentosotakoululle. Lentosotakoululla pääsin Aliupseerikouluun, jossa koulutettiin sotilaspoliisijohtajia. AUK:ista valittiin muutama paras yksilö Reserviupseerikouluun ja sain kunnian olla yksi näistä kolmesta saapumiseräni valituista. Reserviupseerikoulussa Haminassa syksyllä 2012 vietin kolme kuukautta. Tuona aikana sotilaspoliisijoukkueen johtajan koulutus oli erittäin antoisa ja sain mm. kattavan koulutuksen lukuisista poliisin tehtäviin kuuluvista asioista. Reserviupseerikoulussa toimin lisäksi oppilaskunnassa, vastuualueenani legendaarisen RUK kurssijuhlan järjestäminen.

 

 

Kotiuduttuani upseerina armeijasta suuntasin Vaasan Ammattikorkeakouluun, josta olin onnistunut saamaan liiketalouden opintojen aloituspaikan. Opiskelujeni aikana kehitin opiskeluympäristöä ja oppimisyhteisöä runsaasti toimien useana vuotena opiskelijakunta VAMOK:issa. Toimenkuvaani kuului mm. koulutuspolitiikka sekä edustajiston johtaminen puheenjohtajana. Yhtenä saavutuksenamme mm. opiskelijaedustajan kiintiöpaikan saaminen VAMK:ia hallinnoivaan osakeyhtiön hallitukseen. Sain kunnian tomia myös historian ensimmäisenä opiskelijaedustajana. Valmistuin keväällä 2017 Vaasan Ammattikorkeakoulusta kansainvälisen kaupan tradenomiksi sivuaineenani markkinointi.

 

Vuosien varrella olen lisäkouluttautunut mm. markkinointiin ja myyntiin liittyvien kurssien myötä. Olen myös luennoinut vuosien varrella  korkeakouluopiskelijoille, toisen asteen sekä yläasteen opiskelijoille myyntiin, brändäykseen ja markkinointiin sekä vaikuttamiseen liittyen.