fbpx
 

On aika rakentaa Vaasasta trendikäs ja ihmisläheinen kaupunki

On aika rakentaa Vaasasta trendikäs ja ihmisläheinen kaupunki

On ollut ilo huomata pohjalaisten kasvanut käyttöaste kuntoilu- ja ulkoilureiteillä. Esimerkiksi Vaasassa kuluvan valtuustokauden aikana investoimamme kahdet kuntoportaat Öjbergetillä ja Gerbyssä ovat olleet todellisia täsmähankintoja, jotka tuovat iloa kuormittamatta kunnan käyttötaloutta. On hyvin modernia, että kunnissa luodaan tällaisia liikuntatiloja, joiden sisällön tekevät kaupungin asukkaat itse esimerkiksi kuntoportaiden, ulkokuntosalien ja skeittiparkkien muodossa. On ollut hienoa tarkastella näitä päätöksenteossa tekemiämme onnistuneita panostuksia, jotka ennen kaikkea eivät kuormita kaupungin taloutta suuresti.

Matalan kynnyksen liikuntapalvelut maksavat itsensä takaisin ja ovat parasta terveydenhoitoa kohottaen kaupunkilaisten elämänlaatua.

Kaupungin investoinneissa on hyvin tärkeää huomioida myös perheet liikuntapalveluissa. Tästä hyvä esimerkki on tälle kaudelle rakennettu pienten lasten uusi, turvallinen hissiratkaisu Öjbergetin laskettelukeskukselle. Nämä investoinnit olemme Vaasassa tehneet täydellisellä ajoituksella edeltävinä vuosina ja niillä on kova kysyntä nyt, kun koronapandemian myötä harrastustoiminta sisätiloissa on ollut haasteellista. Syyskuussa 2020 on rakennettu myös iltavalaistus Öjbergetin ja Gerbyn kuntoportaille ja käyttöaika pitenee reippaasti syksyyn ja iltoihin. Näissäkin päätöksissä mahtava yhteistyö yli puoluerajojen on ollut ihailtavaa, on tehty oikeita valintoja. Seuraava suuri ja matkailullistakin vetovoimaa lisäävä ulkoilureitistö on aivan Vaasan keskusta-alueen tuntumaan suunniteltu eteläisen kaupunginselän ulkoilu- ja kuntoilureitti. Valmistuessaan se kattaa koko upean rantareitistön alkaen Kalastuksen talosta – kiertäen koko Laihian puoleisen kaupunginselän ja päättyen vaskiluodon sillan paikkeille kokonaispituuden ollessa jopa 30km. Tästä reitistä on tehtävissä Kuusamon Karhunkierrosta vastaava, mutta merellinen kuntoilu-vetonaula kansainvälisestikin. Asiasta on komeasti kuntatekniikan uusi visionäärinen johtaja Jukka Talvi ottanut valmistelukopin. Vaasassa olemme budjetoimassa vuosille 2021 ja 2022 75 000e hillityn investoinnin ulkoilureitistöjen valaistuksien kunnostukseen ja automaattiseen valon voimakkuuden säätöön, mukana mm. suositut Öjen, Öjberget ja Edvininpolku, joihin valaistusta on kaivattu paremmaksi. Huomioitavaa on, että valaistuksen automaatiolla syntyy n. 26 000e käyttötalouteen vuosittaiset säästöt. Käyttötalouteen kohdistuvien vuosittaisten säästöjen ansiosta on pitkässä juoksussa mahdollista kerätä kuntalaisilta alhaisempia määriä verotuloja. Vuodelle 2021 Vaasan valtuustossa olemme viimein hyväksymässä paljon toivotun skeittiparkin rakentamista Vaasan Laivapuiston alueelle Onkilahden viereen -tärkeä lisä nuorten harrastustoimintaan. Toinen paljon toivottu lisäys Vaasan keskusta-alueelle, ulkoliikuntakuntosali olisi myös toteutumassa ensi vuonna hyväksyessämme budjetin joulukuussa. Näin vuoden 2021 aikana nähtäisiin Vaasan keskusta-alueella ensimmäinen ulkosali. Vaasassa on tilausta parillekin ulkosalille joko yksityisen sektorin tai kaupungin investoimana. Näitä olisi järkevää sijoittaa esimerkiksi asuinalueille laajemmin ympäri Vaasaa, lähelle ihmisiä. Ihailtavaa on ollut myös nähdä kuntatekniikkaan siirretyn liikuntapaikkojen kunnossapidon upea työ viimeisten vuosien aikana, joka on edesauttanut käyttömukavuutta kaikilla liikuntapaikoilla. Edellä luetelluista investoinneissa puhutaan muutamista kymmenistä tuhansista, mutta ne tarjoavat laajuudessaan kymmenille tuhansille kuntalaisille iloa ja helppoja kuntoilumahdollisuuksia.

Tulevaisuuden kunnan roolia pohtiessa on hyvä miettiä eri toimialoilla ratkaisuja, joissa toiminnan sisältöä kuntalaiset itse pääsevät toteuttamaan ja luomaan. Tällaiset toimintamallit mahdollistavat matalan kynnyksen osallistumisen rasittamatta kuntataloutta liiaksi.

On aika rakentaa Vaasasta trendikäs ja ihmisläheinen kaupunki – yhteistyöllä.

Tommi Mäki, KOK

Kaupunginvaltuutettu, Vaasa

varapuheenjohtaja kulttuuri- ja liikuntalautakunta

Sari Somppi, RKP

Kaupunginvaltuutettu, Vaasa

Jäsen, rakennus- ja ympäristölautakunta